!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

 

О К Р Ъ Ж Е Н   С Ъ Д – Р У С Е

 

И през лятната ваканция ученици посещават Окръжен съд – Русе

 

Група деца между втори и четвърти клас, участващи в проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ гр. Русе гостуваха в Окръжен съд – Русе. Събитието се състоя в Мраморната зала на Съдебната палата, където с тях се срещна окръжен съдия Татяна Черкезова.

Поводът за посещението беше именно проектът, по който децата се запознават с архитектурата. Затова съдия Черкезова им разказа за продължителния строеж на Русенската съдебна палата и знаменателното откриване преди почти 80 години. Вниманието им беше насочено към мраморните колони и гранитния под, извитото двураменно стълбище с красив парапет и разноцветни орнаментни прозорци, които приковават погледа. Беше обяснено значението на стъклописите, латинските поговорки, изписани на тях, както и смисълът на композициите „Грехопадение“, „Съдът“, „Наказанието“, „Разкаянието“ и „Изкуплението“, изобразени по стъклата на Мраморната зала. Съдията не пропусна да отбележи и специалния ред за влизане в сградата, след което отговори подробно на многобройните въпроси на гостите, част от които бяха: „Работите ли в събота и неделя?“, „Колко човека работят в сградата?“, „Колко пари е струвал строежа на Съдебната палата?“, „Колко дела се разглеждат на ден?“.

На финала всяко дете получи Конституция на Република България и информационна брошура, представяща правата и задълженията на лицата свидетели и жертви на престъпление.

 

 

Връзки с обществеността,                                                        14 август 2019 г.

082/881-332; +359 878 405 223

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.