!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

 

О К Р Ъ Ж Е Н   С Ъ Д – Р У С Е

 

Финална лекция на съдия от Окръжен съд - Русе

 

            На 05-ти юни съдия Зорница Тодорова изнесе последната от серията лекции, предвидени за възпитаниците на МГ „Баба Тонка“ гр. Русе за учебната 2018/2019 година в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Пред десетокласници от гимназията беше представена темата „Подкуп“.

В началото съдия Тодорова очерта разликите между активния и пасивния подкуп и запозна младежите с основния и квалифицираните състави на това престъпление по Наказателния кодекс. За да разберат учениците същността на иначе сложната юридическа материя, магистратът даваше примери от реалния живот: лице, управляващо автомобил предлага пари на полицай, за да не му състави акт за нарушение, и обратното – полицай поисква от лицето определена сума, ученик дава бонбони на директора или на учителя. С подобни ситуации от ежедневието десетокласниците научиха кой може и кой не може да бъде субект на престъплението подкуп, кое имуществено благо може да бъде предмет на престъплението, както и какви наказания е предвидил законодателят.

Във втората част от срещата съдия Тодорова обясни подробно нашумялото дело „Иванчева“, разказвайки механизма на извършването на деянията от тримата подсъдими, както и мотивите на първоинстанционния съд, с които е произнесъл тежките присъди.

Това беше последна лекция на съдия от Окръжен съд – Русе в гимназията. За финал на учебната година другата седмица ученици ще посетят Съдебната палата и ще се запознаят с работата на съдебната администрация.

 

 

Връзки с обществеността,                                                                                   06 юни 2019 г.

082/881-332; +359 878 405 223

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.