!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

 

О К Р Ъ Ж Е Н   С Ъ Д – Р У С Е

 

Съдия от Окръжен съд – Русе изнесе лекция пред петокласници в „синя стая“

 

         На 24-ти април 2019 г. съдия Александър Иванов от Окръжен съд – Русе се срещна с петокласниците от МГ „Баба Тонка“ в мястото, където са разпитват деца, а именно т.нар. „синя стая“. Специализираното помещение за изслушване на деца гарантира най-добрия интерес и правата на децата, участващи в правни процедури.

         Домакините г-жа Светла Межри – ръководител на Центъра за обществена подкрепа /ЦОП/ и г-жа Деяна Ангелова – специалист социални дейности посрещнаха своите гости и ги въведоха на втория етаж пред „синята стая“, където учениците научиха в кои случаи и как се изслушва дете при делата за развод и родителски права. Съдия Иванов обясни на достъпен език как се провежда разпит на малолетни пострадали или очевидци на престъпления в съдебното производство, като отбеляза, че те не са длъжни да говорят истината и не носят наказателна отговорност за лъжесвидетелстване. Петокласниците разбраха, че „синята стая“ предоставя възможност в спокойна и предразполагаща детето обстановка да се проведе разпит от обучен за целта специалист чрез използване на различни техники, съобразно възрастта на детето и избягване на контакт с обвиняемите, което спомага за даването на по-подробни показания и надеждна информация.

         След встъпителната информация класът беше разделен на две групи, които влязоха в двете обособени помещения. Особен интерес в учениците предизвика венецианското стъкло между тях, през което разпитваното дете не вижда страните в процеса, които са от другата страна и засипаха съдията и домакините с въпроси като „Колко деца може да се разпитват едновременно?“, „Колко продължава разпита?“ и т.н.

         Съдия Иванов не пропусна да отбележи предимствата тези разпити да се извършват именно в „синя стая“, както и подкрепата, която получават малолетните свидетели от екипа по изслушване в ЦОП към Комплекса за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/ - Русе.

 

Връзки с обществеността,                                                   24 април 2019 г.

082/881-332; 0878 405 223

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.