!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

 

О К Р Ъ Ж Е Н   С Ъ Д – Р У С Е

 

Регистрирането на фирми обсъди съдия Тараланска

с ученици от Математическата гимназия

 

Под формата на дискусия премина срещата на окръжен съдия Палма Тараланска с бъдещи абитуриенти от МГ „Баба Тонка“ гр. Русе. Мероприятието се проведе на 27 март 2019 г. в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Срещата, която се състоя в един учебен час, започна директно с въпрос към младежите дали търгуват в интернет, след което съдия Тараланска им обясни, че за да правят това би следвало да се регистрират като търговци. Под формата на активен диалог учениците научиха законовите изисквания и процедурата за регистрация на едноличен търговец и дружество с ограничена отговорност и разгледаха заявленията, които се подават до Агенцията по вписванията, както и специфичните им особености.

Съдия Тараланска, която има дългогодишна практика в Търговското отделение на Окръжен съд – Русе, показа възможностите и функциите на Търговския регистър. От предоставена от ученик касова бележка беше взет ЕИК на конкретно юридическо лице и въведен в Търговския регистър, за да се онагледи как точно се извършват справките в информационната система. Магистратът демонстрира как само с няколко клика на мишката младите хора могат да получат информация за актуалното правно състояние на регистрираните лица, да видят дали дадена фирма е в несъстоятелност или в ликвидация и така да си спестят големи неприятности.

Най-активните дванадесетокласници в дискусията – Кристиана, Калоян и Георги, бяха наградени с възможността да присъстват в съдебно заседание по търговско дело и да вземат участие при обсъждане на решението му.

На финала всеки ученик получи удостоверение за участието си в Образователната програма, както и брошура, представяща отговори на петте въпроса, предизвикали най-голям интерес сред участниците в програмата.

 

 

Връзки с обществеността,                                                          28 март 2019 г.

082/881-332; 0878 405 223

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Още снимки от събитието: