!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

Какво е да си съдия дискутираха магистрат от Окръжен съд – Русе

и бъдещи абитуриенти

 

            На 12-ти декември съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе се срещна с дванадесетокласници от Математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе, пред които представи темата: „Професия съдия“.

            Още в началото на срещата магистратът отправи молба към аудиторията двама доброволци да облекат съдийска и прокурорска тога и накратко обясни правомощията и ролята на съдията и на прокурора. Дванадесетокласничката Светлана, облякла съдийската тога, в действителност е бъдещ юрист, тъй като вече е приета в английски университет със специалност „Международно право“.

            Съдия Чокоева представи на учениците казусите и материалите по две граждански и две наказателни дела, по които има постановени и влезли в сила съдебни актове. Така бъдещите абитуриенти имаха възможност да разгледат подробно реални дела, съдържащи многобройни доказателства като разпити на свидетели, медицински и графологични експертизи, протоколи за оглед на веществени доказателства, протоколи за оглед на местопроизшествие, претърсване и т. н. Интерес предизвика и уникална книга на английски език за начина на отглеждане на психотропни растения, която е иззета от едно от обвиняемите лица по наказателното дело за разпространение на наркотици.

По време на срещата съдия Чокоева и бъдещите абитуриенти в напълно откровен и непринуден разговор дискутираха предизвикателствата, пред които се изправя всеки, избрал съдийската професия. Магистратът провокира младежите, като ги подкани да споделят своето виждане по няколко въпроса, сред които: „Какви качества трябва да притежава един съдия според Вас?“, „Как си представяте работата на съдията извън съдебната зала?“, „Ако Вие сте съдия и някоя от страните по дело, което разглеждате, се опита да повлияе на бъдещото Ви решение, как бихте реагирали?“.

На раздяла съдия Чокоева сподели, че се радва, че има млади хора, които са избрали юридическото поприще и пожела успех на всички бъдещи абитуриенти.

 

 

 

Връзки с обществеността,                           13 декември 2018 г.

082/881-332; +359 878 405 223

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.