!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

 

О К Р Ъ Ж Е Н   С Ъ Д – Р У С Е

Седмичен бюлетин

на предстоящи за разглеждане наказателни дела

4 – 8 декември 2017 г.

 

4 декември 2017 г. (понеделник) 

 

НОХД № 466/2017 г. по описа на РОС – 9.30 часа

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против Б. И. (роден 1970 г.) за укриване и неплащане на данъчни задължения.

Повдигнатото на подсъдимия обвинение е за това, че за периода от 06.03.2009 г. до 13.05.2009 г. включително, в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление - на двадесет пъти, като управляващ и представляващ „О.” ООД - гр. Русе, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – данък върху добавената стойност в размер на 108 699,18 лева, дължими от „О.” ООД - гр.Русе, като:

- потвърдил неистина в два броя подадени справки - декларации за данъка върху добавената стойност, като отразил в тях стойностите на общо 8 бр. неосъществени/фиктивни вътреобщностни доставки, облагаеми с нулева ставка на данъка, посочени в данъчни фактури с доставчик „О.“ООД - гр. Русе, с получатели „Й.“ ООД – Румъния и „С.“ ООД – Румъния;

- осъществил счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството (съгласно ред. ДВ бр.106/12.12.2008 г., отм.) и в несъответствие с изискванията на този закон при несъобразяване с основния счетоводен принцип на текущо начисляване (приходите, произтичащи от сделки, се начисляват към момента на тяхното възникване, независимо от момента на получаването или плащането на паричните средства), като не включил в счетоводните регистри на дружеството данъчна фактура № ***;   

 - съставил и използвал документ с невярно съдържание при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство и при представяне на информация пред органите по приходите – ТД на НАП- Варна, офис Русе – 8 бр. данъчни фактури и издадените към тях 7 бр. международни товарителници /CMR/, в които отразил вид, брой и стойност на стоките по 8 бр. неосъществени/фиктивни вътреобщностни, облагаеми с нулева ставка на данъка и неосъществен/фиктивен транспорт, с посочен в тях получател „Й.“ ООД – Румъния и „С.“ ООД - Румъния с доставчик „О.“ ООД - гр. Русе; дневници за продажби на „О.“ ООД - гр. Русе за данъчен период месец март 2009 г. и месец април 2009 г., в които отразил 8 бр. неосъществени/фиктивни вътреобщностни доставки, облагаеми с нулева ставка на данъка с получател „Й.“ ООД – Румъния и „С.“ ООД – Румъния, като данъчните задължения от 108 699,18 лева са в особено големи размери - престъпление по чл. 255, ал. 3 вр. ал. 1, т. 2, пр. 1, т. 5 , т. 6 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

За този вид престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

 

6 декември 2017 г. (сряда)

 

НОХД № 674/2017 г. по описа на РОС – 10.00 часа

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против Д. М. (роден 1969 г.), А. Ю. (роден 1983 г.), М. Ю. (роден 1985 г.) и Г. Д. (роден 1984 г.).

Прокуратурата е обвинила четиримата подсъдими в това, че на 25.04.2017 г. в гр. Русе и землищата на селата Червена вода и Николово, обл. Русе, отвлекли С. Б., като деянието е извършено от две или повече лица и е извършено по опасен за здравето на отвлечения начин - престъпление по чл. 142, ал. 3, т. 4, пр. 2 вр. ал. 2, т. 2 вр. ал. 1 от НК.

Прокуратурата е обвинила подсъдимите А. Ю. и М. Ю. и в това, че на 25.04.2017 г. в гр. Русе и землищата на селата Червена вода и Николово, обл.Русе в съучастие, като извършители, причинили на С. Б. средна телесна повреда, изразяваща се в счупвания на 9-11-то ребра в дясно, довела до трайно затрудняване на движенията на снагата, за срок повече от 30 дни - престъпление по чл. 129, ал. 2, пр. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Подсъдимите А. Ю. и М. Ю. са обвинени и в това, че на 25.04.2017 г. в гр. Русе и землищата на селата Червена вода и Николово, обл.Русе, в съучастие, като извършители, се заканили с убийство на С. Б. и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал.3  вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

За отвличането Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години или доживотен затвор, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния; за телесната повреда - лишаване от свобода до шест години; за заканата с убийство - лишаване от свобода до шест години.

 

 

 

Съгласно чл. 16 от НПК подсъдимият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

 

Връзки с обществеността,                                                                                                       1 декември 2017 г.

082/881-332

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.