!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

Окръжен съд – Русе посрещна учениците 
от Клуб „Визия и слово“ при СУ „Христо Ботев“ гр. Русе 
 
На 19 януари 2017 г. Русенският окръжен съд посрещна учениците от Клуб „Визия и слово“ при Средно училище „Христо Ботев“ гр. Русе. Клубът е създаден като извънкласна дейност в рамките на проект „Твоят час“ и цели допълване, развиване и надграждане на знанията, уменията и компетентностите на учениците. 
Мероприятието се проведе в една от съдебните зали на Русенската съдебна палата, където пред гостите беше изнесена обучителна лекция на тема “Съдебната власт защитава твоите права. Бъди информиран!“. Всяко дете получи специално подготвена от съда брошура с детските права според Конвенцията на ООН, както и правата на детето-участник в съдебен процес. 
По време на лекцията на учениците бяха представени професиите „съдия“, „прокурор“ и „адвокат“, в ролята на които влязоха студенти от Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“. 
Децата научиха за реда и правилата, по които протича едно съдебно заседание, както и кои са основните права и задължения на участващите в производството страни. 
Служител от Областно звено „Охрана на съдебната власт“ запозна младежите с правилата при посещение в съдебната палата и мерките, които могат да бъдат предприемани спрямо нарушителите. Еуфория сред гостите предизвика демонстрацията на личен обиск и задържане на лице, след приключването на която учениците имаха възможността да се докоснат до истинска полицейска палка и белезници.
И тъй като, освен повишаване на правната култура, с подобен вид мероприятия Окръжният съд цели да подейства превантивно на младежката престъпност, съдия Николинка Чокоева разказа пред учениците два реални казуса от практиката на съда. Първият е за извършени кражба и грабежи на територията на град Русе от група младежи. Вторият казус е за извършено престъпление, свързано с разпространението и употребата на наркотични вещества. Част от осъдените по делата лица са ученици от различни русенски училища.

На финала беше проведена викторина, по време на която децата с лекота отговориха на зададените въпроси, свързани с представената им по време на лекцията информация.

Естествено, правилните отговори бяха поощрени и учениците получиха предметни награди, а на г-жа Албена Тодорова – ръководител на клуба, беше връчена грамота.
 
 
 
Връзки с обществеността,                         20 януари 2017 г.
082/881-332
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.