!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

О К Р Ъ Ж Е Н   С Ъ Д - РУСЕ
 
Седмичен бюлетин 
на предстоящи за разглеждане наказателни дела 
5 – 9 декември 2016 г.
 
5 декември 2016 г. (понеделник)  
 
НОХД № 581/2016 г. по описа на РОС – 9.00 часа
Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против Е.С.Я. (роден 1966 г.), обвинен в извършване на грабеж.
Повдигнатото на подсъдимия обвинение е за това, че на 16.08.2016 год. в гр. Русе, в условията на опасен рецидив, направил опит да отнеме чужди движими вещи – парична сума в брой на стойност 200 лв., от владението на М.М.М. с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и деянието останало недовършено поради независещи от дееца причини, като същото е придружено с причиняване на средна телесна повреда на М.М.М., изразяваща се в счупване на лява раменна кост в близкия край, довело до трайно затрудняване на движенията на ляв горен крайник за срок повече от тридесет дни – престъпление по чл.199 ал.1 т.3 и т.4 вр.чл.198 ал.1 вр.чл.18 ал.1 от НК.
 
 
НОХД № 609/2016 г. по описа на РОС – 9.30 часа
Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе против М.Г.К. (роден 1974 г.), обвинен в причиняване на средна телесна повреда, умишлено причиняване на телесна повреда при управление на моторно превозно средство и противозаконно унищожаване и повреждане на чужди движими вещи.
Повдигнатите на подсъдимия М.Г.К. обвинения са за това, че:
- на 16.11.2013 г. в с. Иваново, обл. Русе, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, нарушил правилата за движение (чл.5 ал.1 т.1 от ЗДвП - „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди.“; чл.5 ал.2 т.1 от ЗДвП - „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства“; чл.20 ал.2 изр.2 от ЗДвП – „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“; чл. 116 от ЗДвП – „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора“), като умишлено причинил средна телесна повреда на едно лице – И.Я.И., изразяваща се в счупване на лява малкопищялна кост, което довело до трайно затрудняване движенията на ляв долен крайник за срок повече от тридесет дни, без имуществени вреди – престъпление по чл.342 ал.3 б.„б“ пр.1 вр.ал.1 от НК;
- на 16.11.2013 г. в с. Иваново, обл. Русе причинил на В.С.Н. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лява скофидна кост, довели до трайно затрудняване на движенията на ляв горен крайник за срок повече от тридесет дни – престъпление по чл.129 ал.2 вр.ал.1 от НК;
- на 16.11.2013 г. в с. Иваново, обл. Русе, унищожил противозаконно чужди движими вещи – предно обзорно стъкло, задно обзорно стъкло, стъкло на лява задна врата и антена и повредил противозаконно чужда движима вещ – предна лява врата, праг на предна лява страна, предна лява колона, таван, покривната боя и лаково покритие на описаните детайли на л.а. „Мерцедес“, собственост на С.Н.Ф., всичко на обща стойност 1 070 лв. - престъпление по чл.216 ал.1 от НК.
 
 
 
7 декември 2016 г. (сряда)  
 
НОХД № 628/2016 г. по описа на РОС – 9.00 часа
Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Русе с обвинение за причиняване по непредпазливост на смърт при управление на моторно превозно средство.
Повдигнатото на подсъдимия Д.Р.Р. (роден 1969 г.) обвинение е за това, че на 12.11.2015 г. в гр. Русе, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, нарушил правилата за движение (чл.20 ал.2 от ЗДвП – като водач на моторно превозно средство бил длъжен при избиране на скоростта на движението да се съобрази с характера и интензивността на движението, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие, но не сторил това. След като бил длъжен не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял при възникналата опасност за движението - пресичащият на пътното платно на пешеходна пътека пешеходец Л.И.М.; чл.119 ал.1 от ЗДвП и чл.196 от ППЗДвП – като водач на моторно превозно средство и след като бил длъжен, при приближаване към пешеходна пътека не намалил скоростта, не спрял и не пропуснал преминаващият по нея пешеходец Л.И.М.), в следствие на което по непредпазливост причинил смърт на Л.И.М. (роден 1961 г., б.ж. на гр. Русе), като деянието е извършено на пешеходна пътека - престъпление по чл.343 ал.3 пр.последно б.„б“ пр.1 вр.ал.1 б.„в“ вр.чл.342 ал.1 пр.3 от НК.
 
 
 
8 декември 2016 г. (четвъртък)  
 
ВНОХД № 638/2016 г. по описа на РОС – 10.00 часа 
Делото е образувано по протест на прокуратурата срещу оправдателна присъда на Беленския районен съд, постановена по НОХД № 335/2014 г. по описа на съда.
С първоинстанционната присъда съдът е признал подсъдимия К.К.Б. (роден 1977 г.) за невиновен в това, че на 23.03.2012 г. в землището на гр. Бяла, обл. Русе, на първокласен път І-5 гр. Русе-гр. В.Търново, в района на километър 49+400, противозаконно пречил на органи на властта – полицай П.В.Д. – мл.автоконтрольор при РУП-Бяла и Й.М.Т. – полицай ООРП при РУП–Бяла, да изпълнят задълженията си по чл.69 от ЗМВР, като с лек автомобил, собственост на З.Р.Р., избягал от полицейските служители на РУП-Бяла, като с тези действия попречил и осуетил извършването на полицейска проверка, поради което и на основание чл.304 НПК го оправдал по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл.270 ал.1 от НК.
Подсъдимият е признат за невиновен и в това, че на 23.03.2012 г. в землището на гр. Бяла, обл. Русе, на първокласен път І-5 гр. Русе-гр. В.Търново, в района на километър 49+400, държал огнестрелно оръжие 1 брой пистолет „Смит и Уесън” и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 7 броя патрони, без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл.304 НПК съдът го оправдал по повдигнатото му обвинение за извършено от него престъпление по чл.339 ал.1 пр.2 от НК.
 
 
 
Съгласно чл.16 от НПК подсъдимият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
 
Връзки с обществеността,                                                                                           2 декември 2016 г.
082/881-332
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.