!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

Окръжен съд – Русе стартира изпълнението на 
Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор
и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“
 
С гостуване на сто осмокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе стартира участието на Окръжен съд – Русе и Окръжна прокуратура – Русе в Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката и цели обогатяване на познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите. Въз основа на подписаното петгодишно споразумение за сътрудничество относно реализирането на програмата, съдии, прокурори и съдебни служители доброволно и напълно безвъзмездно ще изнасят лекции пред учениците от гимназиалния курс VІІІ-ХІІ клас по предварително определени теми.
За учебната 2016/2017 година училища-партньори на Окръжен съд – Русе по Образователната програма са Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе и Математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе. В рамките на изпълнение на програмата през тази учебна година, освен изнасяне на лекции в учебни часове, са предвидени и посещения на учениците в сградата на съдебната палата, а на финала – подготовка и разиграване на симулирани процеси, викторини и състезания.
По време на това първо мероприятие, осъществено на 25 ноември 2016 година, децата и техните класни ръководители бяха приветствани от Надежда Митева -прокурор в Окръжна прокуратура - Русе, която ги запозна накратко с целта на Образователната програма и им разказа интересни факти за това как са се появили тогите, с които са облечени съдиите и прокурорите в съдебна зала. От експерта „Връзки с обществеността“ в Окръжен съд – Русе – Лилия Ненова, учениците научиха историята за изграждането на Русенската съдебна палата и интересни факти за Мраморната зала, в която протече събитието. Както повеляват правилата, всички прави посрещнаха влизането на съда в Мраморната залата в лицето на окръжен съдия Антоанета Атанасова. Съдия Атанасова на достъпен език запозна учениците с устройството на съдебната система в РБългария, със смисъла и значението на разделението на властите в страната, с видовете дела, които се разглеждат в съдилищата, с работата на магистратите (съдии, прокурори, следователи), с правилата, които следва да се спазват при посещение в съдебната палата и при присъствие в съдебна зала. Окръжният прокурор на гр.Русе - Георги Георгиев, разказа подробности за работата, правата и задълженията на прокурорите, за същността на досъдебната и съдебната фази по наказателните дела. Съществена част от лекцията беше посветена на престъпленията, свързани с наркотичните вещества. И докато окръжният прокурор запознаваше учениците с наказателната отговорност, която може да им бъде потърсена в случай на извършване на подобен вид деяния, в Мраморната зала връхлетяха служители на Областно звено „Охрана на съдебната власт“, които носеха заповед за задържане на непълнолетно лице за притежание на наркотици. Всъщност нямаше никаква заповед за задържане и съдебната охрана не издирваше никого. Това беше начин децата да видят какви могат да бъдат последствията, ако някой от тях реши да се занимава с деяния, които законът третира като престъпления. 
Освен превенцията срещу употребата на наркотични вещества и престъпленията, извършвани от наркозависими, лекторите отделиха време да запознаят децата с техните права по закон, като насочиха вниманието им, че във всеки един момент, когато те считат, че правата и интересите им са нарушени или застрашени, могат да потърсят съдействие и защита, както в лицето на прокуратурата, така и в лицето на съда. 
На края всяко едно дете получи брошура, изготвена от Окръжен съд - Русе, в която са описани детските права според Конвенцията за правата на детето, приета от Организацията на обединените нации (ООН) и ратифицирана от РБългария, както и правата на детето-участник в съдебен процес. 
Така приключи тази първа среща в рамките на Образователната програма, като от месец януари 2017 година предстои да стартира поредица от посещения на съдии в учебни часове на място в училищата, когато пред учениците ще бъдат представени и други теми на правна тематика.
 
 
 
 
  
 
 
 
Връзки с обществеността,                                                                         28 ноември 2016 г.
082/881-332
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.