!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

ПРИКЛЮЧИ СЪВМЕСТНИЯТ ПРОЕКТ НА ОКРЪЖЕН СЪД – РУСЕ
И ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ДОМ - РУСЕ
 
В Деня на християнското семейство и християнската младеж (21-ви ноември) беше финалът на съвместната инициатива на Русенски окръжен съд и Общински младежки дом – Русе за обучение по неформално образование, свързано със запознаване с работата на съдебната система. Мероприятието стартира през през месец август тази година, когато младежите от Клуб „Младежки парламент“ посетиха сградата на Русенската съдебна палата и под формата на беседа научиха за устройството на съдебната система, видовете дела, работата на съдиите и съдебните служители, основните правила на съдебния процес. Още тогава младите хора демонстрираха  интерес към наказателното правораздаването и зададоха редица въпроси, свързани с наказателната отговорност на малолетните и непълнолетните лица, видовете наказания в РБългария, ролята на съдебните заседатели, начина на определяне на вида и размера на наказанията. 
Като част от тази съвместна инициатива беше планирано и провеждането на симулиран процес, за който младежите се подготвяха дълго и старателно. За тема на процеса беше избран реален казус за убийство, извършено от непълнолетно лице. Всеки от участниците в процеса имаше своята роля -  съдия, прокурор, адвокат, съдебен заседател, подсъдим, вещо лице,  свидетел. Като в напълно реален процес, по делото заседаваше петчленен съдебен състав, ръководен от председател. Държавното обвинение се поддържаше от двама прокурори, а подсъдимият беше защитаван от трима адвокати. За да изглежда всичко реално, подсъдимият беше въведен в съдебната зала с белезници от участник, играещ ролята на полицай. По време на процеса съдът разпита всички призовани по делото свидетели, които се наложи да отговарят на многобройните въпроси, задавани както от обвинението, така и от защитата. След разпита на свидетелите, беше изслушано заключението на вещото лице по назначените съдебни експертизи. Обяснение по обвинението даде и самият подсъдим. Накрая съдът изслуша пледоариите на прокуратурата с искане за осъдителна присъда, на защитата – за оправдателна присъда и последната дума на подсъдимия, който до самия край твърдеше, че е невинен. След това, както повелява законът, съдът се оттегли на тайно съвещание. 
Всички с нетърпение очакваха решението на петчленния съдебен състав, който имаше нелеката задача да определи виновен ли е подсъдимият по така повдигнатото от прокуратурата обвинение за извършване на умишлено убийство. Присъстващите в залата прави изслушаха постановената в името на народа оправдателна присъда и кратките мотиви, дали основание на съдебния състав да  признае подсъдимия за невинен и да го оправдае по така повдигнатото му обвинение.
След приключването на симулирания процес с младежите бяха коментирани отделни части от казуса, който макар и образователен, се базира на действителен случай от преди няколко години, когато непълнолетно лице след употреба на алкохол, използвайки джобно ножче, извършва умишлено убийство, като преките свидетели на инцидента, започнал като на шега с размяна на реплики, са също непълнолетни лица. 
Така освен превенция на младежката престъпност и повишаване на правната култура на порастващите, инициативата помогна на младите хора да осъзнаят колко отговорна и нелека е работата на съдията при разглеждането и решаването на делата и че в кориците на всяко отделно дело са събрани животът и съдбата на много хора. 
На раздяла младежите споделиха, че тази инициатива им е дала възможността да осъзнаят ролята на съдебната власт и нейната важна задача за отстояването на справедливостта и върховенството на закона и че именно това е сферата, в която някои  от тях са решили да се развиват професионално в бъдеще.
 
 
  
  
  
Връзки с обществеността,                                                                                     22 ноември 2016 г.
082/881-332
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.